Zajímavé měrné jednotky – DÍL 2: Víte, kolik cm je 1 palec?

V druhém díle zajímavých jednotek pokračujeme jednotkou PALEC. Palec, známý též pod anglickým názvem „inch“, je měrnou jednotkou, kterou najdeme v měřicím systému, zejména v anglosaských zemích. Pojďme se na něj podrobně podívat v dnešním článku.

Kolik cm je 1 palec?

Palec je historicky definován jako šířka prstu lidské ruky. Dnes je délka oficiálně stanovena jako 1/12 jedné stopy, přičemž stopa má délku přibližně 30,48 centimetrů. Z tohoto důvodu je jeden palec roven přibližně 2,54 centimetrů.

Historie měření v palcích

Historie používání PALCŮ jako měrné jednotky se datuje už do starověku. Různé civilizace měly své vlastní definice palce, které byly odvozeny od anatomie místního obyvatelstva. S příchodem standardizace měření v raném středověku začal palec nabývat pevnějších měřicích hodnot.

Použití palce v praxi

Palec je do dnešní doby využíván při měření krátkých délek, zejména v technických oborech a designu. Odborníci, jako jsou designéři a architekti, často pracují s rozměry v palcích při návrzích a konceptech. Naopak, v běžném životě se častěji setkáme s metrickým systémem, kde centimetry a milimetry dominují každodennímu měření.

Převod mezi palcem a centimetry

Pro jednoduchý převod mezi palcem a centimetry můžeme použít výše zmíněných 2,54 cm.

Další zajímavé měrné jednotky

Podívejte se na další měrné jednotky z našeho seriálu

 

O autorovi

Monika Santova
Články

Jsem obrovský milovník české přírody, španělských filmů a italského jídla. V současné době mi ale největší radost dělá dcera Amálka (= na mateřské dovolené).