Zajímavé měrné jednotky – DÍL 3: Víte, kolik je 1 stopa cm?

Ve třetím díle zajímavých jednotek pokračujeme jednotkou STOPA. Stopa, měrná jednotka používaná především v anglosaských zemích a má v metrickém systému svůj vlastní ekvivalent v centimetrech. Pojďme se na ní podrobně podívat v dnešním článku.

1 stopa na cm

Stopa je tradiční anglosaská jednotka délky a je definována jako 1/3 yardu nebo 12 palců. Původně byla založena na délce lidského chodidla, ale v průběhu času se stala standardizovanou měrnou jednotkou. Jedna stopa je přibližně rovna 30,48 centimetrů.

Historie měření ve stopách

Historie měření ve stopách sahá až do starověku. S postupným vývojem a potřebou standardizace byla stopa formálně zavedena v rámci anglosaských měrných systémů, zejména ve Spojeném království a Spojených státech.

Použití stopy v praxi

Přestože se většina světa orientuje na metrický systém, stopa je stále běžně používána v některých oborech, jako je například sport či reality. Délka hřišť, výška stropu a rozměry budov jsou často udávány v stopách. Například standardní výška stropu v běžném domě může být 8 stop, což odpovídá přibližně 243,84 centimetrů.

Převod mezi stopou a centimetry

Jak bylo napsáno výše, tak 1 stopa je přibližně 30,48 centimetrů. Převod mezi stopou a centimetry je ale většinou založen na mezipřevodu palců na centimetry, kdy jedna stopa je rovna 12 palcům a 1 palec je 2,54 cm.

Další zajímavé měrné jednotky

Podívejte se na další měrné jednotky z našeho seriálu

 

O autorovi

Monika Santova
Články

Jsem obrovský milovník české přírody, španělských filmů a italského jídla. V současné době mi ale největší radost dělá dcera Amálka (= na mateřské dovolené).