Vtipné úkoly pro děti, které zaručeně vytvoří atmosféru plnou smíchu a zábavy.

V následujícím článku jsme si pro vás připravili 10 vtipných úkolů pro děti, které zaručeně rozproudí zábavu! Tyto úkoly jsou léty ověřené a  hodí nejen na narozeninovou oslavu, ale také na tábor, školu v přírodě nebo jakoukoli jinou dětskou akci. Jsou velice jednoduché na přípravu, nenáročné na pomůcky a především plné opravdu vtipných situací – uvidíte, že vám a dětem poskytnou nezapomenutelné zážitky. Tak se na ně pojďme se na ně společně podívat!

Vtipné úkoly pro děti

Slepá vizážistka

Rozdělte děti do dvojic. Jeden z dvojice dostane do ruky kosmetiku (třeba rtěnku, oční stíny, tvářenku) a zavážete mu oči šátkem nebo škraboškou. Jeho úkolem je během dvou minut co nejlépe namalovat svého kamaráda nebo kamarádku před sebou. Jakmile čas vyprší, děti si sundají šátky a všechni „modelové“ se sejdou na jedno místo. Následuje vyhodnocení a porovnávání nejzábavnějších a nejkurióznějších výtvorů.

vtipné úkoly pro děti

Vodní rozhovor

Opět rozdělte děti do dvojic. Každý z dvojice dostane lísteček s jedním složitějším slovem, jako například „stodola“ nebo „mikrovlnka“. Poté si obě děti naplní pusu vodou. Úkol je jednoduchý, ale náročný: musí se navzájem pokusit předat své slovo tak, aby přitom nevyprskly vodu. Komunikovat mohou pouze zvuky a pohyby úst. Pokud některý z hráčů prskne, dostává trestný úkol.

Hluchý posluchač

Jednoho hráče vybavte sluchátky a pusťte mu do nich hlasitou taneční hudbu nebo nějaký oblíbený současný hit. Ostatní hráči dostanou větu, kterou musí hráči ve sluchátkách předat, například „Harry Potter jde nakupovat do Tesca.“ Hráči však mohou pouze šeptat a nesmí používat gestikulaci, pantomimu ani jiná gesta, aby větu předali. Posluchač se musí pokusit odezírat ze rtů a následně zopakovat, co si myslí, že slyšel. Tento úkol je skvělý na trénování pozornosti, ale také vytváří mnoho komických situací, kdy se z původní věty stane úplně něco jiného.

Trochu jsem přibral

Hra je určena pro dvojice, které se musí co nejrychleji společně obléknout do jednoho velkého oblečení. Připravte XXL tričko, tepláky a mikinu. Oba členové dvojice se musí do oblečení co nejrychleji vměstnat a následně se společně jako jeden člověk pokusit obejít stůl nebo strom. Celý úkol by měl být proveden v co nejkratším čase. Další dvojice se poté pokusí překonat čas té předchozí. Tento úkol je zábavný zejména díky vtipným pohybům, kdy se dvojice musí koordinovat, aby se pohybovala jako jedno tělo.

Potopa!

Tato hra se hraje v týmech o pěti až šesti hráčích. Na zemi leží papír o velikosti A3 a úkolem každého týmu je postavit se na tento papír tak, aby se nikdo z týmu nedotýkal ničeho jiného než papíru. Když se to všem podaří, musí vydržet stát na papíru alespoň 10 vteřin, aniž by spadli nebo se dotkli podlahy. Skvělá hra na týmovou spolupráci a vynalézavost, protože děti musí přijít na to, jak se na malý papír vejít a udržet rovnováhu.

Mistr jogín

Z internetu si stáhněte a vytiskněte různé pozice jógy pro dvojice, které se pohybují od jednoduchých až po složitější. Děti rozdělte do dvojic a jejich úkolem je co nejvěrněji zreplikovat zadanou pozici jógy. Čas na provedení jednotlivých pozic můžete omezit například na minutu. Děti musí spolupracovat, aby udržely rovnováhu a zaujaly správnou pozici. Hra je nejen zábavná, ale také zlepšuje koordinaci a flexibilitu.

vtipné úkoly pro děti

Slepé kreslení

Ukažte dětem na 30 sekund obrázek – může to být jednoduchý předmět jako auto, květina nebo zvíře. Poté si všechny děti zavážou oči a mají dalších 30 sekund na to, aby se pokusily obrázek nakreslit. Pro starší děti můžete zvýšit obtížnost tím, že budou kreslit levou rukou (pokud jsou praváci) nebo pravou rukou (pokud jsou leváci). Po uplynutí času si všichni sundají šátky a porovnají své kresby s původním obrázkem.

Obousměrná tichá pošta

Tato verze tiché pošty je ještě náročnější, protože zpráva jde z obou směrů zároveň. Hráči stojí v řadě a zpráva začíná současně na obou koncích řady. Každý hráč má pouze jeden pokus na předání zprávy svému sousedovi a musí to udělat co nejtišeji. Na konci se obě verze zprávy porovnají a zjistí se, do jaké míry se liší od původní zprávy.

vtipné úkoly pro děti

Třaskavý míč

Děti sedí v kruhu a rychle si podávají míč nebo jiný předmět, zatímco hraje hudba. Každých 18 sekund učitel nebo dospělý hudbu náhle vypne, což znamená, že míč „vybuchl“. Ten, kdo ho má v rukou, vypadává z kola nebo musí splnit nějaký úkol, například zazpívat krátkou písničku nebo udělat dřepy. H

Milostný dopis

Tato hra se hraje na velkém prostranství, například na fotbalovém hřišti. Děti rozdělte do dvojic. Každá dvojice musí napsat milostný dopis svému partnerovi, ale v textu musí použít slova jako „hnus“, „nudle“, „smrad“ a „párek“. Poté odveďte jednu polovinu dětí na jednu stranu hřiště a druhou polovinu na druhou stranu. Úkolem je předat znění dopisu hlasitým křikem přes celé hřiště. Všechny dvojice křičí zároveň, což způsobuje obrovský chaos a smích.

Kam se vlastně vtipné úkoly hodí?

Zde je několik příkladů, kde tyto úkoly najdou své uplatnění:

  1. Narozeninové oslavy – Perfektní pro rozproudění atmosféry a zabavení dětí během oslav.
  2. Tábory a školy v přírodě – Skvělý způsob, jak děti stmelit a nabídnout jim nevšední zážitky.
  3. Rodinné setkání – Úkoly zaujmou nejen děti, ale často pobaví i dospělé.
  4. Školní akce a projektové dny – Úkoly podporují kreativitu a spolupráci, což se hodí i do vzdělávacího prostředí.
  5. Odpolední programy a kroužky – Rychlá a snadná zábava pro děti po škole nebo během volnočasových aktivit.
  6. Domácí zábava během špatného počasí – Ideální, když je potřeba udržet děti aktivní doma.

O autorovi

autor-jitka-svobodova
Učitelka 1. stupně základní školy (AJ, M) | Web | Články

Jsem maminka dvou rošťáků, učitelka anglického jazyka a matematiky na prvním stupni ZŠ a v neposlední řadě také oddílová vedoucí na letním táboře. Práce s dětmi je zkrátka moje celoživotní poslání. Proto jsem se na mateřské dovolené rozhodla psát tento blog.

Mail: jitka.svobodova@prodeticokoliv.cz