Příklady a nástroje pro efektivní učení malé násobilky k vytisknutí

Umí vaše děti spočítat příklady jako 2 x 6 nebo 8 x 9? Malá násobilka je dozajista jednou z nejpraktičtějších a nejdůležitějších matematických dovedností. Učí se jí děti již v prvních letech školní docházky. V dnešním článku přinášíme ke stažení a vytisknutí nástroje k učení a také přidáme tři listy příkladů pro školní či domácí procvičování.

Co je to vlastně malá násobilka?

Jedná se o násobení dvou čísel, u kterých musí platit podmínka, že jsou obě čísla menší než deset. Hned po sčítání a odečítání je malá násobilka naprostým matematickým základem. Plynule na ní navazují pokročilejší matematické operace, jako je dělení, násobení víceciferných čísel, zlomky či algebra. Příklady vypadají následovně:

  • 1 × 1 = 1, 1 × 2 = 2, … až po 1 × 10 = 10
  • 2 × 1 = 2, 2 × 2 = 4, … až po 2 × 10 = 20
  • A tak dále až do 10 × 10 = 100.

Nástroje k učení

Tabulka malé násobilky v PDF

Tento dokument obsahuje tabulku, která slouží k vizuálnímu zobrazení všech možných vzájemných násobků čísel 1 – 10. Na svislé ose jsou čísla od 1 do 10 a na vodorovné ose rovněž. Průsečíky v tabulce udávají výsledky jejich násobení. Po vytisknutí mohou děti používat tabulku pro ověření svých výpočtů nebo pro učení násobků jedno konkrétního čísla (příklad 2, 4, 6, 8, 10… atd.).

malá násobilka

Tuto tabulky si můžete stáhnout v PDF na tomto odkaze.

Všechny příklady malé násobilky

Dokument zobrazuje všechny příklady na jednom listu. Výpočty jsou přehledně uspořádány do sloupců od 1 do 10. Ideální nástroj do prvních hodin matematiky zabývajících násobením. Pomůže dětem pochopit, co je v následujících týdnech čeká.

malá násobilka pdf

Všechny příklady malé násobilky si můžete stáhnout v PDF na tomto odkaze.

Příklady malé násobilky k vytištění

Přinášíme k vytisknutí tři PDF dokumenty po dvaceti příkladech pro domácí i školní procvičování. Všechny listy obsahují průřez celým učivem malé násobilky a mají tak obdobnou obtížnost.

Příklady k vytisknutí LIST 1

malá násobilka příklady k vytištění

Příklady 1 si můžete stáhnout zde.

Příklady k vytisknutí LIST 2

malá násobilka příklady

Příklady 1 si můžete stáhnout zde.

Příklady k vytisknutí LIST 3

malá násobilka procvičování

Příklady 1 si můžete stáhnout zde.

 

O autorovi

autor-jitka-svobodova
Učitelka 1. stupně základní školy (AJ, M) | Web | Články

Jsem maminka dvou rošťáků, učitelka anglického jazyka a matematiky na prvním stupni ZŠ a v neposlední řadě také oddílová vedoucí na letním táboře. Práce s dětmi je zkrátka moje celoživotní poslání. Proto jsem se na mateřské dovolené rozhodla psát tento blog.

Mail: jitka.svobodova@prodeticokoliv.cz