Víte co přesně znamená datum expirace a jak tento pojem vysvětlit dětem?

Nedávno za mnou přišel můj synek a ptal se mě, co je to datum expirace. Pojďme si v tom udělat jednou pro vždy jasno. Tento článek podrobně rozebere význam data expirace, jak ho číst, interpretovat dětem, a proč je důležité ho sledovat.

Co je vlastně datum expirace?

Datum expirace má vlastně podobný význam jako datum spotřeby. Jedná se o termín, který označuje konečné datum, do kterého je výrobek garantován výrobcem za bezpečný, funkční nebo účinný. Po tomto datu může kvalita (např. u potravin), bezpečnost (např. u léků) nebo samotná funkčnost (např. platební karty) klesat.

Data expirace bývají obvykle vyznačena na obalu výrobku. Mohou být uvedena ve formátu „DD/MM/RRRR“ (den/měsíc/rok) nebo „MM/RRRR“ (měsíc/rok).

Proč je důležité sledovat datum expirace

  1. Zdravotní bezpečnost:
    • Např. u potravin a léčiv je sledování data expirace klíčové pro prevenci zdravotních rizik a to zejména týká se výrobek dětí. Konzumace prošlých produktů může vést k otravám nebo jiným zdravotním problémům.
  2. Účinnost produktů:
    • Je důležité sledovat datum expirace, protože po jeho uplynutí může produkt (např. kosmetika nebo bankovní karty) výrazně ztrácet účinnost.
  3. Kvalita potravin:
    • I když některé potraviny jsou po uplynutí data minimální trvanlivosti stále bezpečné, mohou ztratit svou chuť, texturu nebo nutriční hodnoty.

Co dělat s produkty po expiraci?

  1. Potraviny:
    1. U potravin s prošlým datem spotřeby (zejména u těch konzumovaných dětmi) je lepší je po uplynutí tohoto data nekonzumovat.
  2. Léky:
    1. Léky po datu expirace by měly být správně zlikvidovány. Lékárny nabízejí zpětný odběr prošlých léků.
  3. Kosmetika:
    1. Kosmetika po datu expirace může způsobit kožní problémy nebo ztratit své účinky. Doporučuje se ji vyhodit.

Jaký je rozdíl oproti minimální trvanlivosti?

Termín minimální trvanlivost označuje datum, do kterého si potravina zachovává svou nejlepší kvalitu, chutě a nutriční hodnoty. Po tomto datu může dojít k postupnému poklesu kvality, ale potravina je obvykle stále bezpečná ke konzumaci. Tím se výrazně liší od expirace.

O autorovi

autor-jitka-svobodova
Učitelka 1. stupně základní školy (AJ, M) | Web | Články

Jsem maminka dvou rošťáků, učitelka anglického jazyka a matematiky na prvním stupni ZŠ a v neposlední řadě také oddílová vedoucí na letním táboře. Práce s dětmi je zkrátka moje celoživotní poslání. Proto jsem se na mateřské dovolené rozhodla psát tento blog.

Mail: jitka.svobodova@prodeticokoliv.cz